Ask HILTIZeptat seVzdělávat seOdborné články
Ask HILTI

‘REAKCE NA OHEŇ’ VERSUS ‘POŽÁRNÍ ODOLNOST’

7 months ago

Dvě důležitá zkušební kritéria pro řešení pasivní požární ochrany

požární ochrana,požární odolnost,těsnění prostupů,reakce na oheň,hořlavost

79

Národní stavební předpisy pro pasivní protipožární ochranu definují obecná pravidla a úrovně požadované požární ochrany podle typu budovy. Definují také pravidla týkající se protipožárních systémů, podrobnosti o rozdělení požárních úseků a metody požárních zkoušek. Dvě tak důležité metody zkoušek pro systémy prostupů se týkají „reakce na oheň“ a „požární odolnosti“. To však často vede k nedorozumění nebo zmatku pro inženýry, architekty nebo projektanty nebo i specialisty požární ochrany při psaní všeobecných nebo technických specifikací a při definování protipožárních systémů, které mají být použity v požárních úsecích. Mezi nimi je však zásadní rozdíl.


Protipožární produkty a zkouška požární odolnosti

Co je reakce na oheň?
 
Pokud je oheň schopen najít dostatek hořlavých materiálů, rychle se rozšíří. Proto je důležité používat materiály s omezenou hořlavostí. Zkoušení reakce na oheň hodnotí příspěvek stavebního materiálu k požáru, a to zejména hodnocením úrovně jejich hořlavosti. Je to odezva produktu, který svým vlastním rozkladem přispívá k požáru, kterému je vystaven za specifických podmínek. Jedná se o čistě odpověď materiálu a je to kritérium orientované na produkt.
 
Evropská norma “EN 13501-1: Klasifikace požárních charakteristik stavebních výrobků a prvků staveb” poskytuje řadu kritérií pro měření požárních charakteristik stavebních výrobků. Materiály a výrobky mohou být klasifikovány do 7 různých Euro tříd podle toho, jak reagují na oheň. Na základě výsledků zkoušek jsou standardní výrobky rozděleny do 7 hlavních tříd: A1, A2, B, C, D, E a F. Norma kromě úrovně hořlavosti definuje i další třídy podle množství vzniklého kouře (s1, s2 nebo s3) a množství vytvořených hořících kapek nebo částic (d0, d1 nebo d2).
 
Implementace těchto takzvaných „euro klasifikací“ trvala mnoho let, ale tyto požární normy a klasifikace jsou nyní dobře známy a akceptovány celým evropským stavebním průmyslem.
 

Znázornění souhrnu definic různých tříd podle EN13501-1.



Existují speciální dodatečná pravidla. Například třídu A1 nelze kombinovat s jinými třídami, třídy A2 – D jsou vždy kombinovány s třídami s a d a třída E může existovat samostatně nebo může být kombinována s další třídou na hořící kapky.
 
Třída reakce na oheň protipožárního výrobku je vždy uvedena v evropském technickém posouzení. Je to uvedeno v kapitole „charakteristiky výkonu výrobku a odkazy na metody použité k jeho hodnocení“.
 
Co je požární odolnost?
 
Požární odolnost je schopnost systému prostupu odolávat průchodu ohně přes stěnu nebo strop ve zcela rozvinuté situaci požáru a zabránit zvýšení teploty mezi exponovanou a neexponovanou stranou.
 
Požární odolnost protipožárního systému se měří podle dvou kritérií:
E – Integrita / Celistvost.
Schopnost výrobku zabránit přechodu ohně a horkých plynů. Není povoleno žádné pronikání plamenů.
 
I – Izolace.

Schopnost výrobku zabránit zvýšení teploty na neexponovanou stranu stěny nebo stropu. Jedná se o omezení tepelného záření na teplotu okolí (nejvýše 140°C nad okolní teplotou jako průměrné měření a maximálně 180°C na jednom místě).



Dvě zkušební kritéria ve zkoušce podle EN1366-3: celistvost a izolace


Překročí-li se jedno z výše uvedených kritérií, zkouška se ukončí a doba trvání dosažená před porušením určí příslušnou klasifikaci požární odolnosti.
 
Standardní hodnoty požární odolnosti jsou 15, 30, 45, 60, 90, 120, 180 a 240 minut dle EN13501-1. Toto hodnocení obvykle znamená období, během kterého pasivní protipožární systém / konstrukční prvek může vydržet standardní zkoušku požární odolnosti.
 

Na rozdíl od čistě materiálově orientovaného kritéria reakce na oheň je požární odolnost systémově orientované měření vztahující se na konstrukční prvek, což znamená, že celý prvek by měl odolávat vlivu ohně. Hořlavý materiál jako součást kompletního protipožárního systému může proto reálně dosáhnout hodnocení požární odolnosti.


Zkouška systému v plném rozsahu se provádí ve zkušební sestavě

S Hilti jsou inženýři a projektanti na bezpečnější straně

Pro klasifikaci hořlavosti výrobku je třeba provést zkoušky reakce na oheň. Protipožární systémy však musí zabránit požáru podle strategie rozdělení budovy. Proto je třeba dosáhnout hodnocení požární odolnosti pro specifické požárně odolné stěny nebo stropy. Kromě technologických výzev se Hilti s vlastním špičkovým výzkumem, vývojem a zkoušením zavázala dodávat snadno použitelná protipožární řešení a poskytovat špičkové a plně integrované a otestované systémy. V kombinaci s jedinečnou profesionální technickou podporou v mnoha zemích to pomáhá projektantům a montérům správně vybrat vhodný systém pro správnou aplikaci a také správně specifikovat vyhovující a odzkoušená řešení.

No comments yet

Be the first to comment on this article!

Content is loading