Ask HILTIZeptat seVzdělávat seOdborné články
Ask HILTI

Soudržnost betonu: kdy (a proč) vytváří způsob injektování rozdíly

Zveřejněno -  Jana Budacovapřed 7 měsíci

Výhoda využití kvalifikované chemické kotvy v nových a stávajících projektech

rebar,výstuž,chemická hmota

151

Všichni stavební inženýři se při studiu navrhování betonových konstrukcí zcela seznámí s řešením litých výztuží jako s osvědčeným systémem pro spojení dvou betonových prvků. Jak vypočítat délku spřažení nebo kotvení není tajemstvím a zřejmě nejde o náročný úkol.



Proč bych se tedy měl rozhodnout pro něco jiného? Přestože je litá výztuž v podstatě nejlevnějším a nejflexibilnějším řešením, existuje několik důvodů, proč se používají i alternativní technologie, jako jsou lité krabice, spojky (tzv. mechanické spojovací systémy) a lité armovací krabice (tzv. startovací výztuže zabalené v pozinkované ocelové jednotce, ohnuté ven po sejmutí víka krabice a rozebrání bednění), malta a samozřejmě injekční malty. V tomto článku se podíváme na každodenní situace, kdy jsou injekční malty bezpochyby vhodnější volbou, a nabídneme několik rad.

Řešení neplánovaných situací

Na staveništi se stávají chyby. Některé zalité výztuže mohly být špatně umístěny nebo nebyly umístěny vůbec, případně se výztužná síť mohla při lití betonu posunout. Nebo třeba stačí posunout pilíř o 100 mm do strany a změnit rozmístění výztuže, protože se během realizace změnil projekt.



Projekty, které se v průběhu realizace mění, vyžadují flexibilitu: přidání nové startovací výztuže do betonového sloupu

 

Všechny tyto každodenní případy vyžadují předělání a injektážní chemické hmoty mohou skutečně pokrýt většinu potřeb lépe než jakékoli jiné řešení po instalaci. Jako třeba chemická hmota, jejíž instalace je jednodušší a rychlejší.


Bezpečnější a “pohodlnější” pracoviště

Všechny ty startovací výztuže trčící z betonových prvků představují pro pracovníky skutečné riziko, zhoršují pohodlí při práci a omezují přístup na staveniště. Přestože jsou alternativní řešení dražší než zalitá výztuž, má smysl o nich v mnoha aplikacích uvažovat.

Například odlévané boxy a odlévané spojky jsou cenná technická řešení navržená k překonání těchto bolestivých míst. Ale opět se stávají chyby a to, co bylo popsáno výše u litých výztuží, platí i pro jiná litá řešení. Navíc největší výhoda lepicích injektážních malt ve srovnání s výše uvedenými systémy cast-in pramení z vysoké míry flexibility, co se týče rozměrů a pokrytého uspořádání.


Startovací výztuž představuje riziko a omezuje pohodlí na staveništi


Zjednodušení návrhu a realizace bednění

Není třeba vrtat žádné bednění. Kompatibilita s konstrukcí Slipform na rozdíl od litých výztuží. Žádné výztuže, které by se musely vázat na výztužnou síť. Žádné lité krabice nebo spojky, které by se musely přibíjet k bednění. Není třeba provádět podpovrchové vrtání ani ruční míchání nebo dlouhý postup "ponoř a nalep" při použití injektážních malt.

Dodatečně instalovaná výztuž pomocí injekčních chemických hmot může být velmi pohodlná a spolehlivá při použití profesionálního čištění (tj. automatického čištění) a injekčních systémů (bateriové dávkovače, nástavce s plastovými trubkami a pístovými zátkami. Stejně jako u každého jiného dodatečně instalovaného systému je klíčovým bolestivým místem fáze vrtání: zásah do stávající výztuže snižuje rychlost instalace a životnost vrtáku. Před pokračováním v instalaci proto můžete použít detekční systémy pro kontrolu polohy stávající výztuže. Protože však injektážní malty obvykle vyžadují menší vrty než malta, je toto riziko nižší.


Dodržování předpisů v nejlepší podobě

Aby nebylo opomenuto: Mezinárodní a tuzemské předpisy stanovily používání injektážní malty pro dodatečně instalované výztuže ve stavebnictví ve větší míře než u jiných alternativních řešení. Chemické kotvy lze kvalifikovat pro více podmínek (tj. statické, seizmické a požární) a pravidla pro navrhování jsou definována v mezinárodních normách (tj. ACI 318, Eurokód EC2-4). Zajištění plného souladu s požadavky předpisů je rozhodující pro výběr kvalifikovaných výrobků pro podmínky použití a samozřejmě pro provedení správného výpočtu.

Toto je několik dobrých důvodů, proč byste měli pro svůj projekt zvážit použití injektážních chemických hmot. Při navrhování své příští aplikace můžete použít PROFIS ENGINEERING s modulem Rebar (https://www.hilti.cz/c/CLS_CUSTOMER_SOFTWARE/CLS__SOFTWARE_FASTENING_SYSTEMS/r6502279).

Požádejte nás o podporu: Stačí zanechat komentář nebo napsat dotaz do komunity a získat další kompetence prostřednictvím našeho webináře nebo školení Vlepování výstuže pro projektanty.


No comments yet

Be the first to comment on this article!

Content is loading