header.askHiltiTitle

VÝZNAM POŽÁRNÍ OCHRANY V SYSTÉMECH TĚSNĚNÍ VZDUCHOTECHNICKÝCH POTRUBÍ

před 7 měsíci

Proč je důležité, aby vzduchotechnická potrubí byla vždy izolována?

vzduchotechnika,izolace,požární ochrana,VZT,těsnění

206

Efektivní provoz systémů VZT (vytápění, větrání a klimatizace) je rozhodující pro udržení komfortního vnitřního prostředí v budovách. Při zaměření na výkon a funkčnost je však nezbytné nepřehlédnout kritický aspekt požární bezpečnosti. Protipožární systémy, konkrétně v systémech VZT, hrají zásadní roli při předcházení šíření požáru, ochraně životů a minimalizaci škod na majetku. Tento článek se zaměřuje na význam protipožární ochrany v systémech VZT a zdůrazňuje její výhody při zvyšování bezpečnosti a účinnosti.

Pochopení požární ochrany v systémech VZT:

Protipožární opatření zahrnují implementaci opatření k zabránění průchodu ohně, kouře a toxických plynů přes otvory v požárně dělících konstrukcích, jako jsou stěny, podlahy a stropy. Tyto konstrukce jsou navrženy tak, aby zabránily šíření požáru a poskytly obyvatelům bezpečnou cestu pro evakuaci. V kontextu systémů VZT se protipožární těsnění zaměřuje na utěsnění jakýchkoli prostupů nebo otvorů vytvořených VZT potrubím procházejícím přes protipožární bariéry. Tyto prostupy narušují celistvost a izolační schopnost požárně dělících konstrukcí, právě proto je prostupy nutno patřičně utěsnit, aby bylo zabráněno šíření požáru, kouře a tepla v budově.


Obr. 1 - Rozdíl mezi integritou a izolací - dvě kritéria EI, která musí být splněna při těsnění prostupů s požární odolností

Správným těsněním prostupů, ať už vzduchotechnických instalací (na základě normy ČSN EN 1366-1) nebo instalací technického zařízení budov (na základě normy ČSN EN 1366-3) získávají požární konstrukce svou účinnost při omezování požárů, čímž brání jejich šíření do jiných prostor budovy . Toto zásadní opatření poskytuje obyvatelům více času na bezpečnou evakuaci a pomáhá hasičům v jejich úsilí kontrolovat a uhasit požár.

Rozdíl ve zkušebních normách ČSN EN 1366-1 a ČSN EN 1366-3
Na začátku je třeba zdůraznit čemu se normy věnují, protože v západních zemích se tyto dva typy instalací neumisťují do jedné šachty jak se to dělá v našem regionu, což způsobuje později značné problémy s těsněním takových prostupů.
ČSN EN 1366-1: Zkoušení požární odolnosti provozních zařízení. Část 1: Vzduchotechnické potrubí
Tato norma zahrnuje vystavení zkušebního vzorku řízenému požáru s teplotními a časovými parametry definovanými klasifikačními požadavky. Zkouška hodnotí chování prvku v podmínkách požáru, hodnotí jeho schopnost udržet stabilitu konstrukce a zabránit šíření plamenů a tepla na neexponovanou stranu. Na základě výsledků zkoušek je prvku přiřazena specifická klasifikace požární odolnosti. Tato norma uvažuje pouze VZT potrubí a neuvažuje se s neizolovanými potrubími. Taková zkouška simuluje reálné chování VZT potrubí při požáru, takže zohledňuje i podélný pohyb potrubí na délce 4,1 m a stejně tak se například u potrubí typu A uvažuje s podtlakem uvnitř potrubí, který zapříčiňuje deformace.
Pokud má vzduchotechnické potrubí vykazovat požární odolnost, zkouší se podle scénářů podle směru působení tepelného namáhání:

z vnější strany s označením „i ← o“, potrubí typu A,
z vnitřní strany s označením „i → o“, potrubí typu B,
z obou stran s označením „i ↔ o“, potrubí typu B.

ČSN EN 1366-3: Zkoušení požární odolnosti provozních instalací. Část 3: Těsnění prostupů
Tato norma se na druhé straně zaměřuje na zkoušení požární odolnosti provozních instalací, jako jsou potrubí, chráničky a kabelové instalace, které procházejí přes požární dělící konstrukce kromě vzduchotechnických instalací. Tyto instalace mohou potenciálně ohrozit požární odolnost stavebního prvku a EN 1366-3 poskytuje standardizovaný přístup k vyhodnocení jejich schopnosti zachovat integritu a izolaci konstrukce. Tato norma zkouší potrubí v délce 1,1 m - 1,3 m a uvažuje s uzavřením konců podle konfigurace potrubí (U/U, U/C, C/U, C/C - více informací v článku https://ask.hilti.cz/article/co-znamena-konfigurace-konce-potrubi/vdjbmu)

Z výše uvedeného vyplývá, že EN 1366-1 a EN 1366-3 jsou dvě důležité normy v rámci série EN 1366, které se zabývají různými aspekty zkoušení požární odolnosti různých instalací.

S ohledem na návrh vzduchotechnických potrubí se používá norma ČSN 73 0872, která byla přijata do norem ČSN. Z této normy vyplývají následující pravidla:
Prostupy VZT potrubí by měly být osazeny s protipožární klapkou kromě případů, kdy:
Případ č. 1
1) Plocha průřezu potrubí je do 40.000 mm2
2) Plocha do 1/100 požárně dělící konstrukce – součet průřezových ploch všech prostupů potrubí procházejících požárně dělící konstrukcí je do 1/100 plochy PDK, kterou prostupují VZT potrubí
3) Min. vzdálenost mezi prostupy je 500 mm
Případ čj. 2
1) Potrubí je v celé délce chráněno včetně místa prostupu
Z výše uvedených faktů vyplývá, že na základě zkušebních ale i projekčních norem není možné, aby se na stavbě, například v instalačních šachtách, vyskytovala nezaizolovaná vzduchotechnická potrubí. Realizace těsnění prostupu nezaizolovaného vzduchotechnického potrubí přes požárně dělící konstrukci nevyhoví požární zkoušce k izolaci přenosu tepla na nevystavenou stranu, kde je kritériem 180°C.
Níže uvádíme příklad nesprávně zrealizovaného prostupu, kde kromě chybějící izolace je nesprávně použita protipožární PUR pěna, která neslouží k těsnění prostupů.



Obr. 2 - Příklad NESPRÁVNĚ utěsněného prostupu vzduchotechniky a potrubí

Úspěšná implementace protipožární ochrany v systémech VTZ ale i TZB vyžaduje komplexní přístup. Uvádíme některé klíčové kroky, které je třeba zvážit:

Hodnocení: Proveďte důkladné posouzení systému, přičemž identifikujte všechny potenciální průniky přes požární dělící konstrukce. Patří sem potrubí, VZT potrubí, elektroinstalace a chráničky.
Výběr protipožárních systémů: Vyberte si vhodné protipožární výrobky podle typu a velikosti prostupů. K dispozici jsou různé protipožární materiály, jako jsou protipožární tmely, nátěry, pěny vhodné do prostupů, bandáže, pásky, tvarovky a manžety.
Instalace: Ujistěte se, že protipožární výrobky jsou nainstalovány správně a podle pokynů výrobce. To může zahrnovat utěsnění kolem prostupů, použití ohnivzdorných materiálů jako například minerální vlna správné objemové hmotnosti a použití schválených protipožárních systémů.
Pravidelné kontroly a údržba: Naplánujte si pravidelné kontroly těsnění, abyste identifikovali jakákoli potenciální porušení protipožárního uzávěru. Proveďte údržbu a opravy okamžitě, abyste zachovali účinnost protipožárních opatření.


Závěr:

Protipožární systémy těsnění prostupů vzduchotechnických potrubí jsou kritickým prvkem při zajištění bezpečnosti a účinnosti budovy. Účinným těsněním prostupů mohou protipožární dělící konstrukce splnit svůj zamýšlený účel zadržovat oheň, kouř a vedení tepla, což umožňuje obyvatelům bezpečnou evakuaci a snižuje škody na majetku. Soulad se stavebními předpisy a normami o požární bezpečnosti je nezbytný a správně provedená protipožární těsnění toho pomáhají dosáhnout a zároveň zvyšují energetickou účinnost. Investování do komplexních protipožárních opatření je proaktivní přístup k ochraně životů a majetku, vytváření spolehlivějšího a bezpečně vybudovaného prostředí.



Obr. 3 - Vzduchotechnické potrubí s průběžnou a lokální izolací při zkoušce

1 comments.commentscount
question.postedBy Linda Veselápřed 2 měsíci
Dobrý den, předně chci poděkovat za podnětné články, které připravujete, ale myslím, že právě v tomto případě je zavádějícím způsobem popsaný druhý případ, kdy nemusí být na prostupu VZT potrubí osazena požární klapka. V článku je uvedeno, že v případě pokud je potrubí v celé délce chráněno, ale už není popsáno, co podle normy ČSN 730872 znamená pojem chráněné potrubí, což může být zavádějící. Předpokládám, že je tím myšleno, že VZT potrubí bude provedeno s požární odolností (tedy požární závěsy, případě výztuhy a požární izolace na požadovanou dobu požární odolnosti). Jenže v článku ještě chybí upozornění na to, že podle čl. 2.1 normy ČSN 73 0872 je požárně chráněné VZT potrubí, které má výše uvedené vlastnosti A ZÁROVEŃ NA TOMTO POTRUBÍ NEJSOU V POŽÁRNÍM ÚSEKU OSAZENY VÝUSTKY, takže například u VZT potrubí v instalační šachtě, která je požárně dělená v úrovni stropů a na potrubí jsou vyústky pro odvětrání kuchyní, WC atd., toto nelze aplikovat a musí být klapka.

Content is loading